Projekt kształu pater drewnianych
Patery drewniane duże i małe, to grupa wyrobów wdrożonych do sprzedaży pod koniec 2020 roku. Sporo czasu analizowałem jaki będzie optymalny kształ pater i jednocześnie desek do pizzy. Końcowo wybrałem kształt wymagający więcej pracy, ale mający zalety użytkowe.
Kliknij na zdjęcie i zobacz powiększenie projektu moich pater.
Wartość użytkowa patery z drewna
Wartość użytkowania to podstawowy priorytet. Moje patery – deski do pizzy, to nie są zwykłe okrągłe kawałki drewna, czy sklejki. Ja je wykonuje z specjalnym profilem zagłębienia wewnętrznego.
Uznałem na podstawie opinii, że wszelkie patery i deski, typu obrotowe, nie zdają egzaminu podczas użytkowania.
Patery drewniane o różnej średnicy, strukturze słojów i o odmiennej wielkości, na których dobrze zaprezentuje się każdy cukierniczy, czy owocowy smakołyk. Nie zapominamy o pizzy oczywiście.
Moje patery-deski nie poprawiają smaku potrawą, ale nadają im całkowicie innego i bardziej apetycznego wyglądu.
Drewno do produkcji pater - desek
Idealna gładkość klejonego drewna bukowego, następnie trzykrotne olejowanie olejem tungowym, są gwarancją jakości. Patera z drewna klejonego, to pewność, że się nie wykrzywi i nie popęka.
Patera i deska do pizzy, powinna mieć profilowane boki, aby jej przenoszenie było łatwe. Czyli poprostu, łatwiej ją wziąść do ręki.
Popularny rozmiar pater drewnianych
Zdecydowanie najpopularniejszym rozmiarem jest patera średnicy 25 cm. Przykładowo na tej paterze, ciasto może być podawane w całości, lub już pokrojone. Jest to też idealny rozmiar desek drewnianych do serwowania pizzy, owoców, lub wędlin.